niedziela, 10 lipca 2011

Jabłka w waniliowym sosie

Autorem artykułu jest Edyta Gącikowska


Porcja dla 4 osób: 189 kcal. Przygotowanie: 20 minut. Pieczenie i gotowanie : 25 minut. Bardzo smaczny deser po obiedzie, ktory bedzie smakował każdemu.
Składniki:                                                           
- 4 duże jabłka                                  
- szklanka mleka                                          
- 2 łyżki cukru, żółtko                                                
- łyżeczka mąki ziemniaczanej                                 
- łyżka rodzynków                                        
- 3 łyżeczki dżemu                                                          
Przygotowanie:             
Jabłka umyć i wytrzeć do sucha . Wydrążyć gniazda nasienne. W powstałe otwory włożyć po łyżeczce dżemu. Jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec 25 minut w 200st. Żółtko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką, zalać wrzącym mlekiem. Podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje. Gęstym sosem zalać jabłka 5 minut przed końcem pieczenia. Przed podaniem posypać umytymi i osączonymi rodzynkami.      
---
http://kuchniaeuropejska.blogspot.com/

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz